kulsmart förändringsarbete i långfinger-style

kaxighet och provokation

GIL i MEDIA

Att LÅTA ANDRA BESKRIVA EN

Vad är mer rättvisande än att låta andra beskriva en? Vi tycker att tidningen KICK har sammanfattat varför vi på GIL genomför awareness-kampanjer avseende funktion, funktionsnedsättningar och funktionshinder och fördomar kring dessa på ett så bra sätt, så här kommer deras text i sin helhet!

KICK

Kaxighet och provokation

Det finns olika sätt att stödja människor som i sin vardag utmanas av en funktionsnedsättning. Assistansbrukarkooperativet GIL har valt en något annorlunda väg. Förutom att möta behovet av handgriplig assistans, uppmärksammar de socialt diskriminerande orimligheter genom provokativa kampanjer.

Anders Westgerd började 2008 tjänsten som vd på GIL (Göteborgskooperativet för Independent Living), ett assistansbrukarkooperativ som administrerar personlig assistans till drygt 260 brukare med runt 2 100 assistenter. Ganska snart insåg han att det, i arbetet med funktionshinderfrågor, saknas en stark inkluderande kraft.

– Det svåraste med att leva med ett funktionshinder är inte att behöva hjälp att gå på toaletten eller att ringa en myndighet. Det svåraste är att inte räknas med. Att hamna utanför på grund av att man har ett funktionshinder.

– Det är något som ofta är avgörande för hur man mår, men det är en social fråga och därför svår att komma åt inom gängse ramar för personlig assistans.

De diskuterade detta mycket inom GIL och kom fram till att det krävs ett annat, och kaxigare, angreppssätt. Svaret blev provokativa socialpolitiska kampanjer med målsättning att hamna i medier och nå ut till civilsamhället. ”CP-dockan” blev den första, och den har sedan följts av ett 20-tal kampanjer.

– CP-dockan lanserade vi 2012 som ”Dockan för alla som har ett uppdämt behov av att gulla med funktionshindrade”, säger Anders Westgerd.

– Och reaktionerna var ganska omedelbara, tillägger han med illa dold förtjusning.

Många uppskattade kampanjen och ville köpa dockan. Den gav Jesper Odelberg, stå-upp-komiker med cp-skada, inspiration till att dra en parallell ur sitt eget liv: ”För inte länge sen kom en okänd tant fram och ville ge mig godis…”

Många andra tyckte att kampanjen var kränkande mot människor med funktionshinder. Framför allt riktades kritik mot att dockan hade dregel i mungipan. GIL tolkade reaktionerna som bevis på att man lyckats sätta strålkastarljus på rådande fördomar.

– Det hävdas att funktionshindrade är som alla andra, med samma känslor och behov. Men samtidigt är vi tydligen för ”heliga” för att avbildas som vi är, säger Anders Westgerd.

Även andra kampanjer har haft cp-tema. En majnatt 2019 sprejmålades ”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler i och runt stadsdelen Haga i Göteborg.

– Haga används av Göteborgs Stad som ett exempel på fantastiska Göteborg. Samtidigt är alla trendiga restauranger, caféer och butiker där väldigt otillgängliga.

I kampanjen utsågs därför stadsdelen till en av flera cp-fria zoner. Många hushåll fick flyern ”Om CP:t kommer” i brevlådan (travesti på MSB:s ”Om kriget kommer”) som beskriver hur man snabbast tar sig till Haga, eller annan cp-fri zon, om man möter ett cp på stan.

– ”CP-fri zon” stack i ögonen på många, men det var vi medvetna om eftersom det var vår avsikt.

Nu är spåren av aktionen borta, men dessvärre fortsätter undermålig tillgänglighet att göra områden till cp-fria zoner.

– För oss med funktionshinder är det alltid väldigt uppenbart var vi är välkomna. Och inte.

Mer cp och mer otillgänglighet var det i kampanjen ”CP-trucken”, 2015. Och ännu en gång gjorde GIL en nattlig räd. Likt en stadsgerilla.

– Vi hade tagit ur golvet i en folkabuss och monterat in en färgspruta och en stor schablon av handikappsymbolen.

På natten till den 1 december åkte de till parkeringen utanför Stora Teatern, mitt i Göteborg, och stämplade rullstolssymbolen på alla 95 parkeringsrutor utom en.

– Vi gjorde om dom till handikapplatser och bjöd därmed in vanligt folk i en funktionshindrad bilists vardag. Det blev ombytta roller och omvänd diskriminering.

– I ett lite större perspektiv kan man säga att, just den morgonen, tvingades många vanliga människor att inse att det inte fanns någon plats för dem. Det är något vi upplever 365 dagar om året i form av bristande tillgänglighet i det offentliga rummet, offentliga lokaler och i kollektivtrafiken.

Begreppet cp används frikostigt och i flera kampanjer, och Anders Westgerd hävdar att det finns en särskild tanke bakom det.

– Så länge jag kan minnas har cp använts som skällsord mot det som är dåligt och annorlunda. Jag hoppas att vi kan desarmera cp på den betydelsen genom att använda det i helt andra sammanhang.

Ett sätt att ändra bilden av personer med funktionshinder som lågpresterande, osociala och tråkiga är att bryta mot de fördomarna. Helst på ett oväntat sätt. Därför har GIL till exempel lanserat olika öl i några kampanjer som de har fått pris för.

– Det väcker lite uppmärksamhet att se folk dricka CP-öl och Mongo-öl på barer och pubar eller köpa Retard Beer och Störd Stark på Systembolaget.

Kampanjerna har även fått plats på prestigemuséer, där man syns och uppmärksammas bara för att man inte förväntas vara där. Människor med funktionshinder anses helt enkelt inte ha någon naturlig koppling till vare sig pubar och barer eller till Fotografiska och Moderna i Stockholm eller till Röhsska i Göteborg.

Anders Westgerd tycker att människor som lever med funktionshinder är otroligt kringskurna och nedtryckta av alla fördomar som existerar om dem.

– Det verkar nästan finnas en rädsla för att skildra människor med funktionshinder som ”vanliga människor”. Inte minst i medier är det väldigt mycket fokus på funktionshindrade människors funktionshinder och särart.

– När har man sett en blind människa uttala sig om något annat än sina egna problem? Eller att en cp-skadad prisas för sin talang för något annat än att vara just cp-skadad?

Han tror att det ibland går så långt att funktionshindrade människor tar till sig fördomarna och börjar utöva dem mot sig själva.

– Till slut tycker man att det är ok att bli utanför eftersom man är som man är.

En del av förklaringen kan finnas i svensk handikapprörelses framgångsrika historia under några decennier i mitten på 1900-talet. Det var genom att uppvakta politiker och beslutsfattare med väl underbyggda förslag till reformer som man lyckades flytta fram sina positioner. Man skiljde ut politiker som kunde och ville ta till sig argumenten och föra rörelsens talan i riksdagen.

I varje samhällsfråga hittade man en handikappaspekt som drevs politiskt och som det togs hänsyn till. Det resulterade i bland annat färdtjänst, bilstöd och lönebidrag, vilket gjorde samhället tillgängligt för mängder av människor med funktionshinder. Fast reformerna var i hög grad särlösningar som därför även stigmatiserade och exkluderade människorna de gällde. Det var handikappingångar, handikapptoaletter och handikapplägenheter.

– Det skulle aldrig accepteras för någon annan så kallad marginaliserad grupp, säger Anders Westgerd.

Och visst – bögingångar, invandrartoaletter och psyklägenheter är ju fullständigt omöjliga som begrepp.

– Det skulle heller aldrig gå att arbeta på det sättet i dag. Våra frågor anses så osexiga och otidsenliga att ingen politiker skulle ha något annat än rent populistiskt intresse av att driva dem. Historien visar dessutom att man inte åstadkommer genuin förändring genom att vara snäll och foglig.

GIL:s senaste kampanj, Cripple Crap Wipes, ger alla möjlighet att aktivt visa vad man tycker om fördomar om människor med funktionshinder – genom att köpa kampanjens toalettpappersrullar, på vilka det är tryckt fördomar om människor med funktionshinder, och använda dem till det de är avsedda för.

Och håll ögon och öron öppna för vi har ännu inte sett den sista kampanjen. Vilken dag som helst kan det dyka upp funktionshindrade aktivister mot en fördom nära dig.

Texten publicerad på kick.se 20210527

KICK är RG Aktiv Rehabiliterings medlemstidning. 

GIL krossar fördomar sedan 1989

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.

Toalettpapper, kartong, yxa och köttyxa

19 October 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligaste fördomarna. Med listan som grund designades toapapper. Nu uppmanar GIL folk och fans att bli sådana som krossar fördomar.

Person i rullstol på anpassad SUP, paddlar i småbåtshamn.

24 August 2020

Första rullstolsanpassade SUP:en

Europas första rullstolsanpassade SUP är framtagen av GIL och finns till gratis utlån i Vättlefjäll.

3 April 2020

Mon goût

Nästa gång du slänger dig med ord som mongo, då tar vi för givet att du just beställt en öl och att du genom det visar support för det faktum att vårt samhälle borde vara för alla.

Rullstol nedanför trappa, del av installation.

28 February 2020

Fashion don’ts

Ekletisk funktionscouture för att gestalta missgynnande situationer som människor med funktionsnedsättningar ofta får finna sig i. Syftet är att väcka eftertanke och få företag att ta sitt ansvar och sätta nya trender för ett inkluderande samhälle.

Klisterdekal med text: Jag pissar ner offentliga toaletter

31 October 2019

Fuckers who function

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister.

5 July 2019

Alla ska fram

Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten arbetar GIL med projektet ”Alla ska fram”.

Anders Westgerd framför stadskarta som visar Göteborgs CP-fria zoner.

26 May 2019

CP-fria zoner

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades på gatorna i centrala Göteborg. Bakom aktionen stod GIL. För oss med begränsad rörlighet finns det stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt.

18 April 2019

Störd Stark

Störd Stark som lanserades 2019, har liksom CP-ölen och Retard Beer, till syfte att påminna om att vuxna personer med funktionsnedsättning har behov som inte skiljer sig nämnvärt från någon annans. Personer med funktionsnedsättningar är i regel inga ufon, även om vi inte lämnar några garantier.

Retard Beer, två flaskor.

30 April 2018

Retard Beer

Retard Beer är en öl som kommenterar ett efterblivet samhälle och som knyter an till frågan om att vi har fulla rättigheter! Dessutom är ölen en perfekt gå-bort-present!

29 April 2018

Lektion: Funktion

Boka en kostnadsfri föreläsning på gymnasieskolor och folkhögskolor i Göteborg med omnejd. Temat är funktion, tillgänglighet och bemötande.

Mobiltelefon, instagramkontot Said by retards.

31 October 2017

Said by retards

I korta filmer på Instagram återger personer med funktionsnedsättningar en inflytelserik persons korkade uttalande. Men vem är det egentligen som är retard? Är det skådespelaren i filmen eller den person som sprider sina skitiga åsikter?

26 September 2017

Sten is a bully

Göteborgarna vaknade till ett hisnande mord på Järntorget. Sten var mördad. Gravljus, blommor och lappar med meddelanden till Sten fanns på en minnesplats på Järntorget. Folk stannade, tittade. De ringde tidningarna och polisen. Många skrev på Flashback och Facebook. Vad är det som har hänt? Vi frågar oss istället: varför är det inget som hänt?!