Alla kampanjer
30 April 2018

Retard Beer

De sista flaskorna med CP-öl såldes under våren 2017. Samtidigt presenterade uppföljaren: Retard Beer. Retard Beer är en öl som kommenterar ett efterblivet samhälle och som knyter an till frågan om att vi har fulla rättigheter! Dessutom är ölen en perfekt gå-bort-present! Testa och se vilka samtal som vaknar! Retard Beer finns på bolaget sedan juli 2018.

Bild på ölburk Retard beer

EN UPPFÖLJARE TILL POPULÄRA CP-ÖLEN

När GIL lanserade CP-ölen 2013 så blev uppståndelsen stor. CP-ölen har tagit sig från ölmässor, barer och Systembolaget hyllor till att bli en riktigt snackis som genererat priser i Sverige och utomlands. 2017 möter vi öldrickarnas önskemål om nyheter och presenterar: Retard Beer.  Retard Beer är en spinoff på GIL:s senaste socialpolitiska initiativ, Said by retards, ett Instagramkonto (@saidbyretards) där personer med funktionsvariationer skapar buzz genom att citera världens dumheter, förpackat som klichéartade ”inspirational quotes”. Följare av kontot serveras frågan: Vem är det som är en retard egentligen?

Exempelfilm från Instagramkontot @saidbyretards

TA FUNKTIONSFRÅGAN I DIN MUN – BOKSTAVLIGT TALAT!

Idén med Retard Beer är att ge människor en tankeställare, att genom humor och glimten i ögat belysa livssituationen för personer med funktionsnedsättningar. Ämnet är dessutom hyperaktuellt då en färsk rapport visar att utöver otillgänglighet så är det hårda sociala klimatet en starkt bidragande faktor till utanförskap och psykisk ohälsa hos personer med funktionsnedsättningar

– Med Retard Beer visar vi att vi trots fördomar om motsatsen är kul, skarpa, kreativa eller bara helt vanliga, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Människor med funktionsnedsättning undantas ofta möjligheten att leva som alla andra genom otillgänglighet och fördomsfull snällhet men också genom kymigt bemötande. Att höra hur R-ordet, CP och mongo används för att beskriva något som fungerar dåligt är irriterande, för vem säger egentligen att det finns skyldigheter för människor att fungera på ett visst sätt?

– Samhället är efterblivet! Sitter du i rullstol, har en arm som lever sitt eget liv, eller rör dig som om du redan tagit ett par järn, får du räkna med fördomsfulla blickar och kommentarer när du beställer en öl, kontrar Anders Westgerd.

Finns på bolaget

Retard Beer lanserades på En öl- och whiskymässa i Göteborg den 6-7 april 2018. Ölen är av New England-snitt, en ölsort som många anser har tagit IPA:n till nästa nivå. Humlesorterna Mosaic och Citra har adderats vid flera olika tillfällen och gett aromer så som tropiska frukter, lime och kanske även tuggummi samt ros. Ölet har en procenthalt på 6,1. Ölet började säljas på Systembolaget i juli 2018. Ölen finns också på barer och pubar i Göteborgsområdet. Ölet bryggs i samarbete med västkustbryggaren Beersmiths.

Sedan 2022 säljs ölen på burk.