Alla kampanjer
31 May 2021

På CP-blodigt allvar

Grafik där man ser delar av en affisch och järntorget i Göteborg

göteborg 400 år

400 år av otillgänglighet

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod. Besök cpblodigtallvar.se och stöd vår kamp för att göra Göteborg till en stad för alla.

Vårt syfte är att staden ska genomföra de förändringar som behövs för att Göteborg ska vara tillgängligt för personer med rörelsehinder. Vi vill att bland annat politiker, stadsplanerare, byggherrar och arkitekter tar sitt ansvar för att göra Göteborg till en stad som vi kan ta del av på samma sätt som våra syskon, kollegor, grannar och vänner kan.

På CP-blodigt allvar

Nytt blod till gammalt problem

Göteborg har funnits sedan 1621 och varit otillgängligt lika länge. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu tar vi till allvarligare metoder för förändring. Under själva jubileumsveckan, när Göteborg firar 400 år, så lyfter vi frågan om otillgängligheten i vår stad. Ett inslag i vår kampanj är våra affischer i city, som uppmanar stadsplanerare att tänka om. Vänligt men bestämt signerade med ”äkta cp-blod”.

När vi som barn bjuder till kalas är det en självklarhet – man bjuder hela klassen annars får det vara, säger Anders Westgerd, VD på GIL. Man skulle kunna tro att vuxna människor gjorde samma sak själva. Tyvärr verkar Göteborgs 400-årsjubileum bli det slutgiltiga beviset på att så inte är fallet, fortsätter Anders.

GIL menar på att många av de platser som är symboliska för Göteborg och centrala för firandet är otillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Ingenstans i jubileumsprogrammet syns punkter som handlar om dessa frågor och det finns från staden inga tecken på en förändring i framtiden.

Två personer står och tittar på en affisch på stan, på affichen sitter en kvinna med en blodpåse i handen, text: Vi menar CP-blodigt allvar.

“Den 4e juni skriver hundra göteborgare samtidshistoria. Då öppnar jubileumsutställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden”.

Så skriver Göteborgs stadsmuseum på sin hemsida samtidigt som gatsten, trappor och tunga dörrar gör det svårt för personer med funktionsnedsättning att faktiskt ta sig dit. Något som GIL länge jobbat hårt för att ändra på.

Stadsmiljö med bussar, hus och skyltar, på reklamplatsen sitter en poster från kampanjen CP-blodigt allvar. Anders håller i en blodpåse, text: Vi menar CP-blodigt allvar.

Med den här kampanjen vill vi visa Göteborgs stad att vi också finns, och att vi har fått nog. Det är på blodigaste allvar för oss.

Läs mer om kampanjen på www.cpblodigtallvar.se.

Följ vårt kampanj-konto på Instagram @gil_funktastic.

Andra kampanjer från GIL

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Toalettpapper, kartong, yxa och köttyxa

19 October 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligaste fördomarna. Med listan som grund designades toapapper. Nu uppmanar GIL folk och fans att bli sådana som krossar fördomar.

Person i rullstol på anpassad SUP, paddlar i småbåtshamn.

24 August 2020

Första rullstolsanpassade SUP:en

Europas första rullstolsanpassade SUP är framtagen av GIL och finns till gratis utlån i Vättlefjäll.

3 April 2020

Mon goût

Nästa gång du slänger dig med ord som mongo, då tar vi för givet att du just beställt en öl och att du genom det visar support för det faktum att vårt samhälle borde vara för alla.

Rullstol nedanför trappa, del av installation.

28 February 2020

Fashion don’ts

Ekletisk funktionscouture för att gestalta missgynnande situationer som människor med funktionsnedsättningar ofta får finna sig i. Syftet är att väcka eftertanke och få företag att ta sitt ansvar och sätta nya trender för ett inkluderande samhälle.

Klisterdekal med text: Jag pissar ner offentliga toaletter

31 October 2019

Fuckers who function

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister.