Alla kampanjer
31 maj 2021

På CP-blodigt allvar

Grafik där man ser delar av en affisch och järntorget i Göteborg

göteborg 400 år

400 år av otillgänglighet

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod. Besök cpblodigtallvar.se och stöd vår kamp för att göra Göteborg till en stad för alla.

Vårt syfte är att staden ska genomföra de förändringar som behövs för att Göteborg ska vara tillgängligt för personer med rörelsehinder. Vi vill att bland annat politiker, stadsplanerare, byggherrar och arkitekter tar sitt ansvar för att göra Göteborg till en stad som vi kan ta del av på samma sätt som våra syskon, kollegor, grannar och vänner kan.

På CP-blodigt allvar

Nytt blod till gammalt problem

Göteborg har funnits sedan 1621 och varit otillgängligt lika länge. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu tar vi till allvarligare metoder för förändring. Under själva jubileumsveckan, när Göteborg firar 400 år, så lyfter vi frågan om otillgängligheten i vår stad. Ett inslag i vår kampanj är våra affischer i city, som uppmanar stadsplanerare att tänka om. Vänligt men bestämt signerade med ”äkta cp-blod”.

När vi som barn bjuder till kalas är det en självklarhet – man bjuder hela klassen annars får det vara, säger Anders Westgerd, VD på GIL. Man skulle kunna tro att vuxna människor gjorde samma sak själva. Tyvärr verkar Göteborgs 400-årsjubileum bli det slutgiltiga beviset på att så inte är fallet, fortsätter Anders.

GIL menar på att många av de platser som är symboliska för Göteborg och centrala för firandet är otillgängliga för människor med funktionsnedsättning. Ingenstans i jubileumsprogrammet syns punkter som handlar om dessa frågor och det finns från staden inga tecken på en förändring i framtiden.

Två personer står och tittar på en affisch på stan, på affichen sitter en kvinna med en blodpåse i handen, text: Vi menar CP-blodigt allvar.

“Den 4e juni skriver hundra göteborgare samtidshistoria. Då öppnar jubileumsutställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden”.

Så skriver Göteborgs stadsmuseum på sin hemsida samtidigt som gatsten, trappor och tunga dörrar gör det svårt för personer med funktionsnedsättning att faktiskt ta sig dit. Något som GIL länge jobbat hårt för att ändra på.

Stadsmiljö med bussar, hus och skyltar, på reklamplatsen sitter en poster från kampanjen CP-blodigt allvar. Anders håller i en blodpåse, text: Vi menar CP-blodigt allvar.

Med den här kampanjen vill vi visa Göteborgs stad att vi också finns, och att vi har fått nog. Det är på blodigaste allvar för oss.

Läs mer om kampanjen på www.cpblodigtallvar.se.

Följ vårt kampanj-konto på Instagram @gil_funktastic.

Andra kampanjer från GIL

Toalettpapper, kartong, yxa och köttyxa

19 oktober 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligaste fördomarna. Med listan som grund designades toapapper. Nu uppmanar GIL folk och fans att bli sådana som krossar fördomar.

Person i rullstol på anpassad SUP, paddlar i småbåtshamn.

24 augusti 2020

Första rullstolsanpassade SUP:en

Europas första rullstolsanpassade SUP är framtagen av GIL och finns till gratis utlån i Vättlefjäll.

3 april 2020

Mon goût

Nästa gång du slänger dig med ord som mongo, då tar vi för givet att du just beställt en öl och att du genom det visar support för det faktum att vårt samhälle borde vara för alla.

Rullstol nedanför trappa, del av installation.

28 februari 2020

Fashion don’ts

Ekletisk funktionscouture för att gestalta missgynnande situationer som människor med funktionsnedsättningar ofta får finna sig i. Syftet är att väcka eftertanke och få företag att ta sitt ansvar och sätta nya trender för ett inkluderande samhälle.

Klisterdekal med text: Jag pissar ner offentliga toaletter

31 oktober 2019

Fuckers who function

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister.

5 juli 2019

Alla ska fram

Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten arbetar GIL med projektet ”Alla ska fram”.

Anders Westgerd framför stadskarta som visar Göteborgs CP-fria zoner.

26 maj 2019

CP-fria zoner

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades på gatorna i centrala Göteborg. Bakom aktionen stod GIL. För oss med begränsad rörlighet finns det stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt.

18 april 2019

Störd Stark

Störd Stark som lanserades 2019, har liksom CP-ölen och Retard Beer, till syfte att påminna om att vuxna personer med funktionsnedsättning har behov som inte skiljer sig nämnvärt från någon annans. Personer med funktionsnedsättningar är i regel inga ufon, även om vi inte lämnar några garantier.

Retard Beer, två flaskor.

30 april 2018

Retard Beer

Retard Beer är en öl som kommenterar ett efterblivet samhälle och som knyter an till frågan om att vi har fulla rättigheter! Dessutom är ölen en perfekt gå-bort-present!

29 april 2018

Lektion: Funktion

Boka en kostnadsfri föreläsning på gymnasieskolor och folkhögskolor i Göteborg med omnejd. Temat är funktion, tillgänglighet och bemötande.

Mobiltelefon, instagramkontot Said by retards.

31 oktober 2017

Said by retards

I korta filmer på Instagram återger personer med funktionsnedsättningar en inflytelserik persons korkade uttalande. Men vem är det egentligen som är retard? Är det skådespelaren i filmen eller den person som sprider sina skitiga åsikter?

26 september 2017

Sten is a bully

Göteborgarna vaknade till ett hisnande mord på Järntorget. Sten var mördad. Gravljus, blommor och lappar med meddelanden till Sten fanns på en minnesplats på Järntorget. Folk stannade, tittade. De ringde tidningarna och polisen. Många skrev på Flashback och Facebook. Vad är det som har hänt? Vi frågar oss istället: varför är det inget som hänt?!