Alla kampanjer
19 oktober 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligast förekommande fördomarna. Med listan som grund designades ett toalettpapper. Pappret är förpackat i en kartong utsmyckad med illustrationer och text som tipsar om hur man bäst förstör fördomar. Nu uppmanar GIL folk och fans att också bli sådana som krossar fördomar. Cripple Crap Wipes har kommit till stan.

– Att utsättas för fördomar är kanske det som förenar oss med funktionsnedsättning allra mest. Vi fick nog för längesen och nu har vi hittat ett sätt att översätta uttrycket “skit ska skit ha” till handling, säger Anders Westgerd, VD på GIL. 

(in English here & here)

TOALETTPAPPER MOT FÖRDOMAR

Skit ska skit ha

I våras fick coronapandemin en oväntad konsekvens. Plötsligt översköljdes internet med bilder från hela världen där hyllor i butikernas toalettpappersavdelningar gapade tomma. Toalettpapperskaoset blev inspirationen för GIL:s nya kampanj Cripple Crap Wipes – ett toalettpapper med samlade fördomar om funktionsnedsatta. 

Se musikvideon

En kreativ protest

– Det finns tusen sätt att krossa fördomar på. Vi uppmanar folk att vara kreativa när de gör det och hoppas att de kan inspireras av musikvideon vi gjort i samband med detta, förklarar Anders Westgerd, som även är huvudrollsinnehavare i videon.

Videon skildrar en ensam mans kamp mot fördomar. Budskap som “är ointelligent”, “har ingen humor” och “kan inte ligga” förföljer honom. Med köttklubba, strykjärn och dokumentförstörare till sin hjälp försöker han krossa dem till varje pris.

Förhoppningen är att fler gör som i videon och ger sig på fördomar på alla tänkbara sätt.

– Fördomar är skit och har ingen verklighetsgrund. Medan ett trappsteg är en slags otillgänglighet som många kan förstå är den “mjuka tillgängligheten” ibland svårare att komma åt. Den handlar om att man avstår från saker för att slippa sura miner, man blir inte aktuell för jobb eller helt enkelt inte ses som kompismaterial. Det skapas ett ofrivilligt utanförskap vi vill sätta stopp för, avslutar Anders Westgerd.

GIL:s toalettpapper, varje kartong innehåller två rullar, på rullarna har vi tryckt fördomar i toalettklotterstil. Finns att köpa i begränsad upplaga!

Vill du också ha Cripple Crap Wipes?

Pappret säljs för närvarande på några få utvalda platser, däribland Fotografiska i Stockholm och Röhsska i Göteborg. Mer information om kampanjen finns på www.cripplecrapwipes.com. Om du vill sälja Cripple Crap Wipes så är du välkommen att höra av dig till caroline@d.gil.se.

Limited edition-priser att vinna

Den som lägger upp filmer eller bilder på Internet har chansen att vinna en assnygg limited edition-tröja. Du vet väl att du kan använda Cripple Crap Wipes-låten till din helt egna film!? Ladda ner musiken här! Så. Upp med filmen där andra kan se den, tagga oss eller använd #cripplecrapwipes eller #krossafördomar så att vi hittar ditt bidrag!

everyone can join the movement

Availible in both english & swedish

Both paper and website is availible in English and Swedish.

English website, pls
Background image

Diskriminering förbjuden

Att brottas med fördomar hör till funktionsnedsattas vardag, men diskriminering på grund av funktionsnedsättning är förbjudet enligt svensk lag. Trots detta drabbas såväl vuxna som barn.

Background image

fördomar är handikappande

“Det centrala problemet när barn inte får delta fullt ut i samhället är oftast inte själva funktionsnedsättningen, utan fördomar och diskriminerande normer.”
Källa: unicef.se

Background image

må skit på jobbet

Enligt en undersökning som gjordes av Myndigheten för delaktighet 2017 beskriver en femtedel av de svarande bemötande från arbetskamrater och chefer som ett hinder i arbetet.
Källa: mfd.se

Kontakt

Kommer du från press, media, podd, whatever och vill prata med Anders? Hör av dig!

Anders Westgerd, VD
anders@d.gil.se
031-63 21 94

Andra skitbra kampanjer från GIL

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 maj 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.

Person i rullstol på anpassad SUP, paddlar i småbåtshamn.

24 augusti 2020

Första rullstolsanpassade SUP:en

Europas första rullstolsanpassade SUP är framtagen av GIL och finns till gratis utlån i Vättlefjäll.

3 april 2020

Mon goût

Nästa gång du slänger dig med ord som mongo, då tar vi för givet att du just beställt en öl och att du genom det visar support för det faktum att vårt samhälle borde vara för alla.

Rullstol nedanför trappa, del av installation.

28 februari 2020

Fashion don’ts

Ekletisk funktionscouture för att gestalta missgynnande situationer som människor med funktionsnedsättningar ofta får finna sig i. Syftet är att väcka eftertanke och få företag att ta sitt ansvar och sätta nya trender för ett inkluderande samhälle.

Klisterdekal med text: Jag pissar ner offentliga toaletter

31 oktober 2019

Fuckers who function

Fuckers Who Function är ett initiativ som vill lyfta att en funktionsnedsatt person kan vara lika mångfacetterad som vem som helst. Alla har dåliga sidor, osköna åsikter och brister.

5 juli 2019

Alla ska fram

Att kunna ta sig fram, in, ut, upp och ner överallt är en självklarhet för alla. Men inte för den som sitter i rullstol. Som ett led i att förbättra tillgängligheten arbetar GIL med projektet ”Alla ska fram”.

Anders Westgerd framför stadskarta som visar Göteborgs CP-fria zoner.

26 maj 2019

CP-fria zoner

”CP-fri zon” och överkryssade handikappsymboler sprejmålades på gatorna i centrala Göteborg. Bakom aktionen stod GIL. För oss med begränsad rörlighet finns det stadsdelar där vi inte är välkomna – CP-fria zoner, helt enkelt.

18 april 2019

Störd Stark

Störd Stark som lanserades 2019, har liksom CP-ölen och Retard Beer, till syfte att påminna om att vuxna personer med funktionsnedsättning har behov som inte skiljer sig nämnvärt från någon annans. Personer med funktionsnedsättningar är i regel inga ufon, även om vi inte lämnar några garantier.