Alla kampanjer
19 October 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligast förekommande fördomarna. Med listan som grund designades ett toalettpapper. Pappret är förpackat i en kartong utsmyckad med illustrationer och text som tipsar om hur man bäst förstör fördomar. Nu uppmanar GIL folk och fans att också bli sådana som krossar fördomar. Cripple Crap Wipes har kommit till stan.

– Att utsättas för fördomar är kanske det som förenar oss med funktionsnedsättning allra mest. Vi fick nog för längesen och nu har vi hittat ett sätt att översätta uttrycket “skit ska skit ha” till handling, säger Anders Westgerd, VD på GIL. 

(in English here & here)

TOALETTPAPPER MOT FÖRDOMAR

Skit ska skit ha

I våras fick coronapandemin en oväntad konsekvens. Plötsligt översköljdes internet med bilder från hela världen där hyllor i butikernas toalettpappersavdelningar gapade tomma. Toalettpapperskaoset blev inspirationen för GIL:s nya kampanj Cripple Crap Wipes – ett toalettpapper med samlade fördomar om funktionsnedsatta. 

Se musikvideon

Nu kan du spola dina fördomar om funktionsnedsatta

– Det finns tusen sätt att krossa fördomar på. Vi uppmanar folk att vara kreativa när de gör det och hoppas att de kan inspireras av musikvideon vi gjort i samband med detta, förklarar Anders Westgerd, som även är huvudrollsinnehavare i videon.

Videon skildrar en ensam mans kamp mot fördomar. Budskap som “är ointelligent”, “har ingen humor” och “kan inte ligga” förföljer honom. Med köttklubba, strykjärn och dokumentförstörare till sin hjälp försöker han krossa dem till varje pris.

Förhoppningen är att fler gör som i videon och ger sig på fördomar på alla tänkbara sätt.

– Fördomar är skit och har ingen verklighetsgrund. Medan ett trappsteg är en slags otillgänglighet som många kan förstå är den “mjuka tillgängligheten” ibland svårare att komma åt. Den handlar om att man avstår från saker för att slippa sura miner, man blir inte aktuell för jobb eller helt enkelt inte ses som kompismaterial. Det skapas ett ofrivilligt utanförskap vi vill sätta stopp för, avslutar Anders Westgerd.

GIL:s toalettpapper, varje kartong innehåller två rullar, på rullarna har vi tryckt fördomar i toalettklotterstil. Finns att köpa i begränsad upplaga!

Vill du också ha Cripple Crap Wipes?

Pappret säljs för närvarande på några få utvalda platser, däribland Fotografiska i Stockholm och Röhsska i Göteborg. Mer information om kampanjen finns på www.cripplecrapwipes.com. Om du vill sälja Cripple Crap Wipes så är du välkommen att höra av dig till caroline@gil.se.

Limited edition-priser att vinna

Den som lägger upp filmer eller bilder på Internet har chansen att vinna en assnygg limited edition-tröja. Du vet väl att du kan använda Cripple Crap Wipes-låten till din helt egna film!? Ladda ner musiken här! Så. Upp med filmen där andra kan se den, tagga oss eller använd #cripplecrapwipes eller #krossafördomar så att vi hittar ditt bidrag!

Nominerad kampanj

Cripple Crap Wipes blev nominerat dels till Svenska Designpriset 2021 men även till Publishingpriset 2021 i kategorierna Opinionsbilningsfilmer och Informationssidor.

everyone can join the movement

Availible in both english & swedish

Both paper and website is availible in English and Swedish.

English website, pls
Background image

Diskriminering förbjuden

Att brottas med fördomar hör till funktionsnedsattas vardag, men diskriminering på grund av funktionsnedsättning är förbjudet enligt svensk lag. Trots detta drabbas såväl vuxna som barn.

Background image

fördomar är handikappande

“Det centrala problemet när barn inte får delta fullt ut i samhället är oftast inte själva funktionsnedsättningen, utan fördomar och diskriminerande normer.”
Källa: unicef.se

Background image

må skit på jobbet

Enligt en undersökning som gjordes av Myndigheten för delaktighet 2017 beskriver en femtedel av de svarande bemötande från arbetskamrater och chefer som ett hinder i arbetet.
Källa: mfd.se

Kontakt

Kommer du från press, media, podd, whatever och vill prata med Anders? Hör av dig!

Anders Westgerd, VD
anders@gil.se
031-63 21 94

Andra skitbra kampanjer från GIL

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.