Alla kampanjer
01 April 2022

Retard Gin

räknas inte

“Det svåraste med att leva med en funktionsnedsättning är inte att sitta i stol eller behöva hjälp med att gå på toaletten. Det svåraste är att inte räknas med. Att hamna utanför bara för att man har funktionshinder” säger Anders Westgerd, VD på GIL, som själv är rullstolsburen.

Flaska med gin och apelsiner

I april 2022 lanserades Retard Gin. “Orange in both color and taste.” står det på baksidan av flaskan, ett lättsmält budskap som går hem hos de flesta. Men etikettens framsida är för många både svårsmält och oväntad. I ett hav av rosa sommarblommor står en funktionshindrad tjej i färgglada kläder och jämte henne citatet: “Believe you can and you’re halfway there”. En floskel som man verkar älskar att upprepa för personer med funktionsnedsättning… Istället för snack tycker assistanskooperativet GIL att samhället har en skyldighet att se till att personer med funktionsnedsättningar får de förutsättningar som krävs för att delta fullt ut, utan att någon slags ”inre övertygelse” ska vara vad som avgör om man kan, eller inte.

Sten äter ute med jobbet. Han beställer en snaps till påsksillen. Kvinnan som tar upp hans beställning svarar med mjuk stämma att hon måste kolla med Stens chef. Bara fråga om det verkligen är okej med snaps. Sten är 43 år, han har ett gäng ofrivilliga rörelser och sitter i rullstol. Han har just blivit ett offer för fördomsfull snällhet.

Nyhet på Öl- och whiskymässan i Göteborg

Att föreställningen om personer med funktionsnedsättningar är riktigt efterbliven är ingen nyhet. Men helt nytt är det att det sedan 8 april 2022 går att smaka på Retard Gin! Under En öl- och whiskymässa i Göteborg serverades de första tårarna.

Gin är en glödhet trend sedan några år och passar utmärkt att göra drinkar med. Retard Gin är orange till färgen och smakar apelsin. Det är en gin i Old Tom-stil; något sötare än den vanliga London Dry Gin.

Klart man hänger med

Att GIL skulle hänga på trenden och utöka Retard-sortimentet från bara öl till att även innefatta gin var ingen big deal.

– Folk tar för givet att vi inte hänger med. Men vem är det egentligen som är lite bakom? Svenskar som är nytänkande och hippa i så många frågor – varför inte även när det kommer till bemötande? Varför hänger ni fast vid neandertalarstilen? frågar sig Anders Westgerd.

Att bjuda på en grogg med Retard Gin kan vara ett sätt att ta ställning och driva frågan om full delaktighet för personer med funktionsnedsättning, samtidigt som det förstås är en riktigt god gin! En god smak för en god sak. Kom förbi monter A02:20 och prova!

Anders Westgerd på en krog med en drink i handen och en flaska Retard Gin på bordet jämte sig. 10 av 10! säger Anders Westgerd, VD på GIL, när han testar premiärdrinken.

EN spin på instagramkontot @Saidbyretards

Retard Gin är en spinoff på GIL:s awarenesskampanj Said by retards, ett Instagramkonto (@saidbyretards) där personer med funktionsnedsättningar skapar buzz genom att citera världens dumheter, förpackat som klichéartade ”inspirational quotes”. Följare av kontot serveras frågan: Vem är det som är en retard egentligen?

Retard Gin pryds av citatet “Belive you can and you’re halfway there”. Det är en floskel som man verkar älskar att upprepa för personer med funktionsnedsättning… Istället för hänga fast vid tomma fraser tycker GIL att samhället har en skyldighet att praktiskt se till att personer med funktionsnedsättningar får de förutsättningar som krävs för att man ska kunna delta fullt ut, utan att någon slags ”inre övertygelse” ska vara vad som avgör om man kan, eller inte.

Exempel från Instagramkontot @saidbyretards

TA FUNKTIONSFRÅGAN I DIN MUN!

Idén med såväl Retard Gin som kusinen Retard Beer som lanserades 2017 är att ge människor en tankeställare, att genom humor och glimten i ögat belysa livssituationen för personer med funktionsnedsättningar. Ämnet är tyvärr ständigt hyperaktuellt då rapporter återkommande visar att utöver otillgänglighet så är det hårda sociala klimatet en starkt bidragande faktor till utanförskap och psykisk ohälsa hos personer med funktionsnedsättningar.

– Med Retard Beer visar vi att vi trots fördomar om motsatsen är kul, skarpa, kreativa eller bara helt vanliga, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Människor med funktionsnedsättning undantas ofta möjligheten att leva som alla andra genom otillgänglighet och fördomsfull snällhet men också genom kymigt bemötande. Att höra hur R-ordet, CP och mongo används för att beskriva något som fungerar dåligt är irriterande, för vem säger egentligen att det finns skyldigheter för människor att fungera på ett visst sätt?

Köpa eller sälja Retard GIN

Retard Gin finns ännu inte på Systembolaget. Planerad säljstart är i juni 2022. Vill du sälja Retard Gin på din krog så kan du kontakta Anders Westgerd.

Kontakta Anders Westgerd

Köpa eller sälja Retard Beer

Retard Beer säljs på Systembolaget sedan 2017. Vill du sälja r Retard Beer på din krog så kan du kontakta Anders Westgerd.

Retard Beer på bolaget