Alla kampanjer
31 October 2017

Said by retards

De flesta instämmer i att vi vill ha ett samhälle där alla är lika mycket värda och respekterar varandra. Det är därför riktigt efterblivet att människor med funktionsnedsättning ofta undantas från möjligheten att leva som andra på grund av exempelvis otillgänglighet, fördomar, sjaskigt bemötande och fördomsfull snällhet. Det vill vi snacka om i vår instagramkampanj Said by retards.

VAD ÄR SAID BY RETARDS?

Said by retards är ett sätt att göra folk uppmärksamma på funktionsnedsattas position i samhället. Titta på filmen för en sammanfattning!

VEM ÄR EFTERBLIVEN EGENTLIGEN?

I korta filmer på Instagram återger personer med funktionsnedsättningar en inflytelserik persons uttalande. Men vem är det egentligen som är retard*? Är det skådespelaren i filmen eller den person som sprider sina skitiga åsikter? @saidbyretards är ett Instagramkonto som vänder på begreppen. Vi uppmuntrar våra följare att tänka efter, och fråga sig: Hur schysst är jag? Vem har rätt att klanka ner på någon annans färg, kön eller funktion?

*engelska för efterbliven

SÄMRE LIVSVILLKOR FÖR DEN MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Det är känt att personer med funktionsnedsättningar på område efter område har sämre levnadsförhållanden än befolkningen i övrigt. Detta gäller arbete, inkomst, utbildning, hälsa. Och. Så. Vidare. Visste du att personer med funktionsnedsättning rapporterar sämre psykisk hälsa än andra, att det inte bedöms vara nedsättningen i sig som primärt skapar ohälsa, att det i många fall är på grund av yttre faktorer. Däribland kränkande ord, normer och miljöer.

Om man har en funktionsnedsättning, så får man inte tillgång till livet på samma sätt som andra. Ibland är defacto funktionsnedsättningen hindret, men ibland är det tillgängligheten, ibland är det politiken, ibland är det folks fördomar. Ibland handlar det om samhällets eller enskilda medmänniskors sätt att exkludera eller anta att människor med funktionsnedsättningar är något annat slags släkte som kan ha andra villkor. Och det faktum att det på något bisarrt vis är okej. Annars hade vi inte befunnit oss här. Fortfarande.

VAD TYCKER VI OM ORDET RETARD?

För oss handlar inte denna kampanj om något ords vara eller icke vara. Men som princip: retard, cp eller mongo används ofta för att beskriva något som är fel eller fungerar dåligt. Det har inget med oss att göra. Vi har inga skyldigheter att fungera på ett visst sätt, det är normer som påstår detta. Vi vill däremot inte bli förknippade med riktiga idioter!

Tips från coachen: Känner du att du behöver sänka någon så gör det utan att det sker på någon annans bekostnad. Lämna oss utanför din skit!

HUR KAN JAG GÖRA?

Alla kan bidra till ett bättre socialt klimat för ett rättvist samhälle för alla individer. Där var och en kan börja med sig själv, för att sedan hjälpa andra. Vi föreslår följande handlingsplan. Sprid gärna vidare!

 1. Börja med dig själv
  Fråga dig själv: Vad gör jag idag? Hur agerar jag när jag ser eller möter en människa med funktionsnedsättning? Är jag en skön snubbe eller gör jag skillnad redan där?
 2. Stå upp för andra
  Stå upp mot otillgänglighet och dassigt bemötande samt förminskning. Backa andra som vågar stå upp.
 3. Ta snacket!
  Våga prata om funktionsfrågor. Det finns ingen diskrimineringsgrund som det är så tyst om som den som rör funktion! Så ta upp ämnet i skolan, på arbetsplatsen eller i hemma.
 4.  Följ, dela, tagga, gilla
  Uppmärksamma våra frågor exempelvis genom att gå in på Instagram och följ kontot @saidbyretards, det är kul!