Alla nyheter
05 September 2022

Världens första höj- och sänkbara arkadspel

kom och testa!

En meningsfull fritid och att kunna utöva eller delta i olika fritidsaktiviteter är viktigt för både hälsan och välbefinnandet. Men 30 % av unga med funktionsnedsättning säger att de avstått från fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att bli dåligt bemötta. Genom vårt höj- och sänkbara arkadspel hoppas vi att assistansberättigade och anställda på GIL ska våga utforska spelandet och hitta ett sätt att spela. Om man vill.

På GIL hade vi redan schyssta lokaler. Men sedan 1 september är det ännu roligare att svänga inom kontoret för att lämna papper, snacka med någon av resurserna eller ta en kaffe! Nu finns världens första höj- och sänkbara arkadspel (tror vi) på kontoret på Mölndalsvägen 30B i Göteborg!

– Vi har en fristad här. Vi vill att våra assistansberättigade och anställda ska våga och vilja mer. Oavsett aktivitet kan det vara svårt för den med funktionsnedsättning att våga ta plats för att hitta ett sätt att delta på. Genom vårt höj- och sänkbara arkadspel hoppas vi att fler ska våga utforska spelandet och kanske hitta ett sätt där man själv eller tillsammans med andra kan skjuta ner lite monster när lusten faller på, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

Ett av GIL:s ledord är ”nätverk”, det finns en uttalad ambition att genom att träffa andra stötta och stärka varandra. Målet är självrespekt och stolthet. För att nå dit har GIL utöver inbjudande lokaler en mängd aktiviteter av olika slag. Det kan vara julpyssel, vinprovning eller quizkvällar. Också I Myndigheten för delaktighets senaste rapport slår man fast att en meningsfull fritid och att kunna utöva eller delta i olika fritidsaktiviteter är viktigt för både hälsan och välbefinnandet.

Man i rullstol sitter vid rosa arkadspel i kontorsmiljö, i bakgrunden syns lite människor.

-Om man har en funktionsnedsättning så är man till allmän beskådan. Väldigt många hittar ett sätt där de samtidigt stirrar, pekar och inte låtsas om. Om man har självrespekt kan det vara lättare att stå ut med att andra beter sig så, säger Anders Westgerd.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har i en undersökning från 2020 visat att ungefär 30 % av unga med funktionsnedsättning avstått från fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att bli dåligt bemötta, jämfört med 11 % av övriga unga. Unga med funktionsnedsättning upplevde också i större utsträckning att aktiviteten inte var anpassad eller tillgänglig vilket försvårade deltagande.

– Vi känner inte till att andra företag gjort höj- och sänkbara arkadkabinett tidigare. Arkadspel träffar alla, det är en så naturlig blickfångare och samlingspunkt. Självklart tycker vi att alla borde ha möjlighet att spela och umgås på det här sättet!, säger Ivan Elgstrand, VD på Arcade Dreams som hjälpt GIL att ta fram kabinettet.

Man i rullstol spelar arkadspel. Världens första höj- och sänkbara arkadspel finns nu i entrén till GIL:s göteborgskontor.
Man i rullstol spelar arkadspel, i bakgrunden syns några människor. Du som besöker våra lokaler får gärna testa!
Man i rullstol spelar arkadspel, han ser ut som om det går lite dåligt. Är det här en vinnare eller förlorare tro?

Andra nyheter från GIL

19 November 2022

Det stora toalettpriset 2022

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Poppels Citybryggeri.

27 October 2022

Välkommen på julbord!

Bokningarna till årets tre julbord i Göteborg, Varberg och Uddevalla är öppna. Vi längtar efter att få äta in julen med er!

Kille i elrullstol är utklädd till en Nazgul

26 September 2022

Halloween på GIL

Ett fullspäckat Halloween-event med bland annat fika, pumpor, quiz, tatueringar och äckliga sår! 26 oktober på GIL:s kontor i Göteborg.

19 September 2022

GIL på Bokmässan

Premiär på Bokmässan i Göteborg för GIL:s nya album med serier av funktionsvarierande kvalitet, en bok i samarbete med tio av Sveriges främsta serietecknare.

29 August 2022

En riktig höjdare

På morgonen den 12 augusti 2022 byggde GIL upp ett sju meter högt torn på platsen framför Hotel Avalon i centrala Göteborg. Strax därefter lät vd:n Anders Westgerd hissa upp sig till toppen. Där satt han sedan i nästan nio timmar en het augustilördag.

26 August 2022

Bo med rabatt på Gothia Towers

Du som är personlig assistent, arbetsledare eller assistansberättigad i GIL har 20 % rabatt när du bor på Hotel Gothia Tower.

Anders Westgerd skrattar, mest himmel i övrigt.

24 August 2022

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

Tre personer gör segergest, en av den sitter i elrullstol. Parkmiljö.

18 August 2022

Personaladministratör till GIL

Är du intresserad av personalfrågor, har god systemvana och trivs bra med att ha mycket kontakt med människor? Sök jobbet som HR/personal-administratör och komplettera vårt HR-team!

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

8 July 2022

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

En maskotfigur med munskydd och virusliknande form.

8 July 2022

Corona-information

Smittspridningen ökar från låga nivåer. Du som är sjuk stannar hemma och du som känner dig arbetsför kan arbeta. Det kan finnas andra rekommendationer på arbetsplatsen.

Hampus Magnusson och Anders Westgerd, båda sitter i rullstol på hållplats med spårvagnar i bakgrunden.

1 July 2022

När Hampus Magnusson (M) satt i rullstol

Att ha praktisk lärdom av hur olika miljöer i städer påverkar människor med funktionsnedsättningar är en bra grund för att fatta sunda och rättvisa beslut. Därför testade Hampus Magnusson (M) att gå på stan i rullstol

Hand håller i plastkort som det står Personlig assistent och GIL på.

28 June 2022

Assistentkort & ledsagarintyg

På vissa ställen krävs ett intyg för att assistenter ska komma in gratis eller för att man ska kunna erhålla ledsagarpass eller köföreträde. Ta reda på vad som gäller dit du ska, om du är ute i god tid finns det chans att vi kan hjälpa till!