Alla nyheter
29 August 2022

En riktig höjdare

På morgonen den 12 augusti 2022 byggde GIL upp ett sju meter högt torn på platsen framför Hotel Avalon i centrala Göteborg. Strax därefter lät vd:n Anders Westgerd hissa upp sig till toppen. Där satt han sedan i nästan nio timmar en het augustilördag.

GIL har gjort sig kända för att lyfta funktionsfrågor på annorlunda och kreativa sätt. Vi har bland annat tagit fram ölen Retard Beer och gjort stadsdelen Haga till en “CP-fri zon” genom att spraya överstrukna handikappsymboler på gatorna. Haga är på grund av gatsten mycket svårt att ta sig fram i för personer i rullstol. Det var ett sätt att tala klarspråk och köra upp i fejset på folk hur stadsdelen uppfattas för oss.

Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning. Tornet (Empire Störd Building) hade designats och specialbyggts av uppfinnaren Per Stjärnehag enkom för denna manifestation.

Anders – varför sitter du där uppe?

 – Det finns flera olika anledningar. En är det symboliska i att låta en rullstolsburen person se ner på folk för ovanlighetens skull. En annan är att låta en person med funktionsnedsättning få ta plats i det offentliga rummet, för att uppmärksamma hur sällan det är den platsen vanligtvis ges. En tredje är att visa på isolationen det innebär att leva med funktionsnedsättning i vårt samhälle. En fjärde är risktagandet. Att det är riskabelt för personer med funktionsnedsättning att röra sig i samhället, precis som att det är riskabelt att hissa upp sig i det där tornet.

En ytterligare anledning till att Anders satt en arbetsdag i ett torn var att visa det absurda i att Anders kunde ta sig till en typ onåbar plats, samtidigt som det är nästan omöjligt att ta sig in på butiken Specsavers på shoppinggatan Kungsgatan i Göteborg!

Stadsmiljö, saluhallen i bagrunden, människor i rörelse. Ett högt torn mitt i bild, överst sitter en man i rullstol. Anders Westgerd i ett sju meter högt torn. Basen mätte endast 2 x 2 meter och själva plattformen inte större än att rullstolen precis fick plats. På sin piedestal satt Anders i nästan nio timmar, en mycket varm augustidag 2022, för att ta plats och rikta uppmärksamhet mot funktionsfrågan.

Tillgänglighet kan ta en till nästan vilken plats som helst. Det är sällan själva det praktiska utförandet i att tillgängliggöra något som är för svårt för att bli gjort. Det är något annat som saknas när en rullstolsburen person kan ta sig upp i ett torn som detta, men samtidigt hindras av en hög tröskel och en tung dörr till en glasögonbutik i markplan!