Alla nyheter
22 November 2021

Assistans på Bocciaträning

aktiv assistans

carl & einar spelar boccia

Det är en onsdagskväll i november 2021 när vi besöker Pjäshallen i Göteborg. Vi ska se en träningsmatch i Boccia mellan Carl och Einar. Boccia handlar om precision och spelas antingen en mot en eller i lag, två mot två. Den som har spelat Boule känner igen reglerna.

Grafik: bild från bocciautspel och runda färgade cirklar

Det är Göteborg Open* i helgen och både Carl och Einar ska tävla då. Den här dagen finslipar de strategi och kommunikation.

Idag är det Carl som börjar och han placerar det vita målklotet strategiskt på sin planhalva. Det blir svårare för Einar då. Sedan gäller det att placera första klotet så nära målklotet som möjligt. Carls röda klot rullar i rätt riktning, men lite kortare än tänkt. 

Assistenten får inte se spelet

Både Carl och Einar spelar med assistent. Assistenten sitter med ryggen mot plan och får när det är match under inga omständigheter vända sig om eller prata, detta för att inte riskera att påverka spelet i någon riktning. Men idag är det bara träning och lite lösare boliner.

När Carl och Einar spelar så följer assistenterna respektive spelares instruktioner om hur rampen ska placeras och varifrån klotet ska spelas på rampen. Längre upp ger mer fart. Farten kan behövas för att komma långt eller för att spränga bort motståndarens klot och förhoppningsvis själv placera sig i bästa läge.

Carl och Einar spelar boccia, assistenterna sitter med ryggen mot kameran.
Bocciaklot på golvet. Blå ligger närmst.
Carl och Einar i röda träningskläder.

Sex försök på sig att komma närmst och ta poäng

Man har sex klot på sig, sex försök. Den som ligger längst ifrån spelar. Det är Einars tur nu. Hans assistent rullar läderklotet mellan sina handflator så att det ska bli rundast möjligt och rulla fint. Einar bedömer att han behöver en långboll i första spelet och använder en slags förlängare för att helt enkelt skapa en längre ramp för hans blå klot att rulla på. Einars klot kommer riktigt långt, alldeles för långt..!

Det fortsätter därför vara Einars tur, dessvärre vill inget av de följande kloten han rullar placera sig riktigt bra och den här omgången vinner Carl.

Friskt vågat…

De följande utkasten är något jämnare, men vid ett tillfälle går Einar för en vågad satsning. Vid spelstart placerar han det vita målklotet så långt ut mot den gröna linje som markerar upp den 6 x 10 m stora planen att den dessvärre bedöms ogiltig och spelet går genast över till Carl. Äsch! Den här dagen blir det totalt sett vinst för Carl.

GIL önskar Carl och Einar lycka till på Göteborg Open!

PS Det gick riktigt bra för Carl på tävlingarna, han kammade hem första plats i Klass 1, från 21 år. Grattis!

Einar i röd träningströja, man ser hans bocciaramp.
Carl och Einar spelar boccia, assistenterna sitter framför, den ena kollar ut mot plan.
Carl i röda träningskläder, man ser hans bocciaramp, han ska just spela ut det vita målklotet.

*Göteborg Open är Sveriges största parasporttävling för barn och ungdomar med  funktionsnedsättning.

Sugen på att träna boccia?

Läs mer om att träna Boccia eller annan parasport på Parasport Göteborgs hemsida.

Parasport Göteborg

VI FÖLJER MED DIG!

Vill du att GIL ska göra ett litet reportage om när du gör något som du brukar göra? Hör av dig till Caroline på caroline@gil.se!

Kontakta oss