Alla nyheter
18 March 2022

Assistans på rullstolsdans

aktiv assistans

josefine + Andrew = Sant

Josefine och Andrew är ett par både på dansgolvet och privat. De tränar rullstolsdans i Pjäshallen i Göteborg en gång i veckan. Det är ett skickligt och rutinerat par som dansat tillsammans i många år och som tävlat i SM! Josefine är en riktig äventyrare i själ och hjärta. Hon har till exempel varit uppe på Kebnekaise, badat isvak och hoppat tandemhopp!

Grafik: bild från bocciautspel och runda färgade cirklar

När vi kommer till Pjäshallen i Göteborg dansas det redan för fullt. Just den här dagen tränas det bugg, men gruppen övar också latin- och gammeldans. På dansgolvet rör sig flera dansare till As I lay me down med Sophie B Hawkins.

Therese dansar med sin man Jan, de rör sig mjukt, följsamt och sensuellt. Hon är lite av ställets puls. Efter en stund möter hon upp oss och snackar lite allmänt om träningen idag och om rullstolsdans generellt. Det är faktiskt är en svensk uppfinning från 1968! Therese menar att rullstolsdans passar alla. Hon säger lite kryptiskt att ”Det är inte lätt, men det är enkelt, kom och testa själv!”.

Det finns många sätt att dansa rullstolsdans:

  • Somliga dansar solo, alltså helt själva.
  • Några dansar kombi, då dansar en person i rullstol med en stående.
  • En del dansar duo, då dansar båda i rullstol.

Josefine har hållit på med rullstolsdans i 15 år och hon har dansat tillsammans med Andrew i nio år. Josefine och Andrew dansar duo eller ibland duo med motor. Motorn är Josefines assistent Felicia, som emellanåt hjälper till under dansen med att föra Josefines stol.

Under en paus får vi tillfälle att prata lite. Vi får veta att Josefine har många tävlingar bakom sig, men paret har även tävlat mycket tillsammans. De har till exempel resultat att skryta med från både SM och Västcupen! Men om det blir något tävlande i närtid vet de inte. En del praktiska saker står i vägen även om en tävling utomlands, exempelvis i Holland, lockar.

Bocciaklot på golvet. Blå ligger närmst. Rullstolsdans duo: Andrew & Josefine, båda dansar i rullstol.
Carl och Einar i röda träningskläder. Rullstolsdans kombi: Erik i rullstol dansar med gående.
Carl och Einar spelar boccia, assistenterna sitter med ryggen mot kameran. Duo med motor: Andrew & Josefine, Felicia är motor

Ett par på dansgolvet – och privat!

Josefine och Andrew är ett par både på dansgolvet och privat. De blev ihop för sju år sedan och nästa höst gifter de sig. Josefine är en riktig äventyrare i själ och hjärta. Hon har till exempel varit uppe på Kebnekaise, badat isvak och hoppat tandemhopp. Andrew verkar inte riktigt lika djärv, men tillsammans har de många aktiviteter för sig på fritiden. Spa, promenader, matlagning utomhus och ett späckat konsertschema! De har exempelvis biljetter till Håkan Hellström, Ed Sheeran och Mariam Bryant – alla under en och samma månad.

Musiken drar igång och pausen är över. Dansarna återvänder ut på dansgolvet. Tränaren Håkan cirkulerar och delar ut tips, justerar och instruerar.

Premiär för rullstolsdans i Let’s dance 2022

Snart är träningen slut. Men mer rullstolsdans blir det när det är dags för en ny säsong av TV-programmet Let’s dance (premiär på TV4 den 19 mars 2022). Det är Aron Andersson, som liksom Josefine har blandade våghalsiga erfarenheter, som antagit utmaningen och därmed blir den första rullstolsburna Let’s Dance-deltagaren i Sverige. Han går till final, och vinner, tror flera av dem vi pratar med i Pjäshallen.

VI FÖLJER MED DIG!

Vi vill inspirera andra att hitta en ny hobby. Visa andra vad du gör med din assistans! Hör av dig till Caroline på caroline@gil.se om du vill att vi gör ett reportage om dig och din fritidssyssla!

Kontakta oss

börja med rullstolsdans?

Kontakta Rullstolsdans hos Neuroförbundet i Göteborg på Facebook om du är intresserad av rullstolsdans. På parame.se kan du hitta lokala föreningar för rullstolsdans eller läsa om rullstolsdans och andra paraidrotter.

Rullstolsdans i Göteborg