Alla nyheter
01 July 2022

När Hampus Magnusson (M) satt i rullstol

I december 2021 deltog både Hampus Magnusson, ordförande i Byggnadsnämnden, och Anders Westgerd, VD på assistanskooperativet GIL, på en konferens arrangerad av Göteborgs Stad. Konferensen berörde det faktum att hur vi utformar staden är avgörande för hur den kan användas och av vem. När det var dags att runda av så kom Hampus och Anders överens om att de tillsammans skulle köra rullstol i stan vid något tillfälle. I maj 2022 var det dags!

GIL har under åren satt mycket fokus åt Plan- och bygglagen. Varje kommun måste ha en byggnadsnämnd, som enligt lagen arbetar med exempelvis fysisk planering på delegation av riksdag och regering. Som ordförande i Byggnadsnämnden i Göteborg, vilket Hampus alltså är, så är det förstås relevant att ha erfarenhet av hur staden fungerar.

– Att ha praktisk lärdom av hur olika val påverkar människor med funktionsnedsättningar är en bra grund för att fatta sunda och rättvisa beslut i framtiden! Vi måste utforma samhället så bra att vi slipper ändra eller anpassa i efterhand och vi måste ta ansvar för de misstag som gjorts tidigare och göra bättre. Det är en demokratifråga, konstaterar Anders Westgerd.

Hampus Magnusson i rullstol, försöker ta sig in i en leksaksaffär, rampen är knölig och lite brant.
Hampus Magnusson i rullstol i en leksaksaffär.
Hampus Magnusson och Anders Westgerd, båda i rullstol, sitter på torg och pratar.

Hampus Magnusson fick testa att köra rullstol på bland annat Östra Hamngatan, Kyrkogatan, Kungsgatan, Magasinsgatan och Vallgatan. Karaktären, och svårigheterna för den som sitter i rullstol, varierar på de olika gatorna. På somliga gator finns de släta gångstråken, som har ett nästan magiskt mått som gör att de inte passar med i princip någon rullstols hjul. Korsgatan där gatupratare, cykelparkeringar och annat gör att man måste gå mitt i gatan, på knölig gatsten. Kungsgatan med de betydligt mer komfortabla plattorna, men med flera tunga dörrar och en del trösklar och så Magasinsgatan med de flesta av de nämnda problemen!

Hampus Magnuson och Anders Westgerd på spårvagnshållplats. Båda sitter i rullstol. Hampus Magnusson och Anders Westgerd på Kungsportsplatsen

Efteråt var Hampus helt på det klara med att det finns en hel del enkla åtgärder att ta till för att kraftigt förbättra möjligheten att röra sig på stan.

– Det jag tar med mig är att det är rätt många enkla grejer som man skulle kunna göra och som skulle underlätta mycket. Dörröppnare, lite mjukare lutning, rundad tröskel. Det skulle göra väldigt, väldigt mycket, sa Hampus efter rundturen.

andra nyheter från GIL

19 November 2022

Det stora toalettpriset 2022

19 november betyder FN:s Världstoalettdag! För oss på GIL är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till schyssta anpassade toaletter. I år går priset till Poppels Citybryggeri.

27 October 2022

Välkommen på julbord!

Bokningarna till årets tre julbord i Göteborg, Varberg och Uddevalla är öppna. Vi längtar efter att få äta in julen med er!

Kille i elrullstol är utklädd till en Nazgul

26 September 2022

Halloween på GIL

Ett fullspäckat Halloween-event med bland annat fika, pumpor, quiz, tatueringar och äckliga sår! 26 oktober på GIL:s kontor i Göteborg.

19 September 2022

GIL på Bokmässan

Premiär på Bokmässan i Göteborg för GIL:s nya album med serier av funktionsvarierande kvalitet, en bok i samarbete med tio av Sveriges främsta serietecknare.

Anders Westgerd sitter vid arkadspel och spelar.

5 September 2022

Världens första höj- och sänkbara arkadspel

Nu finns världens första höj- och sänkbara arkadspel (tror vi) på GIL:s kontor på Mölndalsvägen i Göteborg! Kom in och testa!

29 August 2022

En riktig höjdare

På morgonen den 12 augusti 2022 byggde GIL upp ett sju meter högt torn på platsen framför Hotel Avalon i centrala Göteborg. Strax därefter lät vd:n Anders Westgerd hissa upp sig till toppen. Där satt han sedan i nästan nio timmar en het augustilördag.

26 August 2022

Bo med rabatt på Gothia Towers

Du som är personlig assistent, arbetsledare eller assistansberättigad i GIL har 20 % rabatt när du bor på Hotel Gothia Tower.

Anders Westgerd skrattar, mest himmel i övrigt.

24 August 2022

Boka gratis föreläsning om funktion

Boka en gratis föreläsning med Anders Westgerd. Anders kommer till er skola/organisation eller så kör vi online. Temat är tillgänglighet och bemötande utifrån funktion – utan att bli tråkigt!

Tre personer gör segergest, en av den sitter i elrullstol. Parkmiljö.

18 August 2022

Personaladministratör till GIL

Är du intresserad av personalfrågor, har god systemvana och trivs bra med att ha mycket kontakt med människor? Sök jobbet som HR/personal-administratör och komplettera vårt HR-team!

Mattias Loveson, står vid havet och pratar i telefon, han ser glad ut.

8 July 2022

Ta en glass med Mattias!

Ring Mattias om du är nyfiken på om GIL skulle kunna vara något för dig och din personliga assistans. Möts där det passar dig, kanske i glasskiosken?!

En maskotfigur med munskydd och virusliknande form.

8 July 2022

Corona-information

Smittspridningen ökar från låga nivåer. Du som är sjuk stannar hemma och du som känner dig arbetsför kan arbeta. Det kan finnas andra rekommendationer på arbetsplatsen.

Hand håller i plastkort som det står Personlig assistent och GIL på.

28 June 2022

Assistentkort & ledsagarintyg

På vissa ställen krävs ett intyg för att assistenter ska komma in gratis eller för att man ska kunna erhålla ledsagarpass eller köföreträde. Ta reda på vad som gäller dit du ska, om du är ute i god tid finns det chans att vi kan hjälpa till!