Alla nyheter
19 November 2022

Det stora toalettpriset 2022

stora toalettpriset 2022

poppels citybryggeri

“Ett riktigt trevligt ställe med en färgsättning som påminner mer om en godisbutik än en plats att uträtta sina behov. Väl värt ett inträde för att göra sitt avträde!”

Poppels är skitbra!

Det är den 19 november igen och det betyder FN:s Världstoalettdag! För GIL och alla våra rullstolsburna vänner är det en av årets stora dagar, eftersom vi då delar ut Stora toalettpriset till Göteborgs schysstaste anpassade toalett. I år går priset till Poppels Citybryggeri på Vikingsgatan 1, nära nya Hisingsbrons fäste på fastlandssidan i Göteborg. Prisutdelningen skedde på plats på bryggeriet klockan 11.00.

Att kunna gå på toaletten när man besöker en restaurang är en självklarhet för de flesta. Sitter man i rullstol däremot är det tyvärr inget man kan räkna med. Men det finns de som tar funktionsnedsättning på allvar och månar om att man ska kunna göra både nummer ett och två i en förstklassig miljö – och dem vill vi uppmärksamma!

Karl Grafström, som är Affärsområdeschef på Poppels tog emot priset. Han var skitnöjd.

– Alla hör ju hur dumt det låter med ett ölhak utan möjlighet att gå och pissa. Men som rullstolsburen måste man göra grundlig research innan man bestämmer sig för att ta en öl. Finns det ingen anpassad toalett blir det helt enkelt inget besök och man hamnar utanför. Med Stora toalettpriset vill vi lyfta de som inte stänger dörren för rullstolsburna utan istället gör toabesöket till en fröjd, meddelar Anders Westgerd, VD på GIL.

FN:s Världstoalettdag instiftades 2013 för att uppmärksamma att 3,6 miljarder människor saknar tillgång till toaletter av god kvalitet. Stora toalettpriset instiftades av GIL 2020 och har tidigare tilldelats restaurangerna Natur och Tavolo för sina både funktionella och snygga toaletter.

Stora toalettpriset går i år till Poppels Citybryggeri med motiveringen: “Ett riktigt trevligt ställe med en färgsättning som påminner mer om en godisbutik än en plats att uträtta sina behov. Väl värt ett inträde för att göra sitt avträde!

Tidigare pristagare

Sedan 2020 delar GIL årligen ut ett pris till en restaurang eller hak som tänkt på att göra sina toaletter tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, men som också insett att snygg design och estetik uppskattas av alla oavsett funktion. Genom att dela ut det här priset vill vi inspirera fler att jobba med tillgänglighet för alla.

Vill du nominera en toalett till nästa års toalettpris?

Skicka din nominering till Caroline på caroline@gil.se. Det går bra att vara anonym och att tipsa om sitt eget dass! Toaletten ska vara tillgänglig för allmänheten.

beernews om priset

Först prisades Poppels för sin design, nu var det dags för något helt annat: Citybryggeriets toalett. – Vi är oerhört glada över detta pris! Egentligen är det konstigt att priset ens ska behöva finnas, för alla ska väl kunna ha möjlighet att gå på toaletten när man besöker en restaurang, speciellt en där man dricker öl. Vi värdesätter att vara ett tillgängligt varumärke, både bildligt och bokstavligt, säger Magnus Pettersson på Poppels. 

Beernews om priset
En poster med texten Stora toalettpriset och en toalett med hjul som ser ut att vara på lyset

P4 Göteborg om priset

Det är dessvärre inte självklart att man kan gå på toaletten när man är på krogen som rullstolsburen, men en nödvändighet om man är ute och hinkar bärs!

Karl Granberg som är affärsområdeschef på Poppels säger att de tänkt på funktionalitet men också att looken ska rimma väl med den övriga inredningen. I inslaget från P4 Göteborg så kan du höra hur den prisbelönta toaletten låter!

P4 om priset

andra kampanjer från gil

29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio av Sveriges främsta serietecknare tar ett kalsonggrepp om funktionsfrågan. En bok med bottennapp från fördomarnas smutsvatten. Och så historien om “årets snackis” på Bokmässan 2022!

Stadsmiljö med saluhalli bakgrunden. I förgrunden ett torn av stål och en man längst upp.

19 August 2022

Empire Störd Building

I nio timmar satt han i ett torn i hetaste augusti. Den här gången kom budskapet från ovan. Genom ett högt torn ville vi lyfta blicken mot personer med funktionsnedsättning.

Anders Westgerd och Annasara Perslow i rullstolar i centrala Göteborg

27 April 2022

Beslutsfattare testar rullstol

“Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att föreställa sig hur det är ta sig fram i rullstol på stan, men det är ju en enkel grej att ändra på!” menar Anders Westgerd, VD på GIL, när han visar beslutsfattare hur det är att köra rullstol på stan.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

1 April 2022

Retard Gin

Retard Gin är en stärkande nyhet för alla som är lite bakom. Senaste nytt i baren från GIL.

14 December 2021

Det stora toalettpriset

Den 19:e november infaller Världstoalettdagen som uppmärksammar att 2.5 miljarder människor inte har tillgång till toalett. I Sverige är detta inget större problem – om du inte råkar ha en funktionsnedsättning.

Grafik, en Opel Kapitän med en gigantisk högtalare på taket, rött, svart och vitt

8 October 2021

Gnällspeakern

När vi kräver vår rätt så avfärdas det ofta som gnäll. Men istället för att deppa ihop över det har vi valt att upphöja gnället till en samhällsförändrande kraft och ta det på det allvar det förtjänar!

6 July 2021

Alla ska fram – Andra Långgatan edition

En tillgänglighetsundersökning av Andra Långgatan visar att endast 1 av 5 uteserveringar är tillgängliga om man använder rullstol.

Tre svartklädda personer i rullstol håller med allvarsam min upp varsin påse med blod.

31 May 2021

På CP-blodigt allvar

I 400 år har Göteborg varit otillgängligt för oss. Sedan 1989 har vi med svett och tårar försökt ändra på det. Nu ger vi vårt blod.

Toalettpapper, kartong, yxa och köttyxa

19 October 2020

Cripple Crap Wipes

Alla med funktionsnedsättning vet att fördomar är skit. GIL gick till sina följare och bad dem lista de vanligaste fördomarna. Med listan som grund designades toapapper. Nu uppmanar GIL folk och fans att bli sådana som krossar fördomar.

Person i rullstol på anpassad SUP, paddlar i småbåtshamn.

24 August 2020

Första rullstolsanpassade SUP:en

Europas första rullstolsanpassade SUP är framtagen av GIL och finns till gratis utlån i Vättlefjäll.

3 April 2020

Mon goût

Nästa gång du slänger dig med ord som mongo, då tar vi för givet att du just beställt en öl och att du genom det visar support för det faktum att vårt samhälle borde vara för alla.

Rullstol nedanför trappa, del av installation.

28 February 2020

Fashion don’ts

Ekletisk funktionscouture för att gestalta missgynnande situationer som människor med funktionsnedsättningar ofta får finna sig i. Syftet är att väcka eftertanke och få företag att ta sitt ansvar och sätta nya trender för ett inkluderande samhälle.