Alla nyheter
19 November 2021

Det stora toalettpriset 2021

GIL delade ut Stora toalettpriset för första gången i fjol. På FN:s världstoalettdag, den 19 november, var det dags igen. Årets prismottagare är restaurang Natur i Göteborg, som med stor omsorg gjort en toalett som är en fröjd att besöka för såväl normisar som funkisar.

Peter Orrmyr, som tillsammans med sin familj driver restaurangerna Natur, Bord 27, Totale, Salut och Brasserie Lavette i Göteborg, var på plats och tog uppenbart stolt emot priset.

– Det var kul, det här priset ska stå så att alla kan se det!, sa Peter Orrmyr.

Anders Westgerd signerar diplom på restaurang Natur Anders Westgerd signerar priset innan det lämnas över till Restaurang Natur.

Årligt pris, sedan 2020!

Stora toalettpriset delas ut årligen till en restaurang eller hak som tänkt på att göra sina toaletter tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, men som också insett att snygg design och estetik uppskattas av alla oavsett funktion. Idag var det återigen dags att dela ut priset.

– Det är underbart att slippa behöva fråga om toaletten det första man gör när man bokar bord. På Natur är det förutom god mat en jävla upplevelse att kunna rulla in på holken som vanligt folk. Här är så fint att man knappt vill gå ut igen!, säger Anders Westgerd, VD på GIL.

Anders Westgerd signerar diplom på restaurang Natur Ett skitbra pris till en skitbar toalett.

priset delas ut på FN:s världstoalettdag

Världstoalettdagen handlar om att höja medvetenheten om de 4,2 miljarder människor som lever utan tillgång till säkra hygienresurser. Det kan ju kännas underligt att vi skulle behöva se över frågan här i Sverige, men faktum är att om man har en rörelsenedsättning så kan man aldrig räkna med att kunna hitta en tillgänglig toalett om man lämnar hemmet.

– Det är faktiskt så att folk ringer till oss och undrar om de har tillåtelse att komma förbi och använda vår toalett, fast de ska besöka en annan restaurang i närheten. Helt enkelt för att det saknas tillgänglig toalett dit de ska, berättar Peter Orrmyr.

GIL vill uppmuntra dem som ser det som en självklarhet att kunna bjuda in personer med funktionsnedsättningar till sina restauranger. De som dessutom ger ens “egentid” guldkant genom snygg design får pris. Detta är ett problem folk generellt inte behöver reflektera över, men har man en funktionsnedsättning är det en omöjlighet att gå ut och äta på ett ställe där det inte finns en ordentlig toalett.

– Visst är det sjukt att det i Sverige 2021 inte är en självklarhet att kunna gå på toaletten som vilken medborgare som helst? Ytterst är det en fråga om vilket samhälle som är önskvärt. GIL tycker att ett samhälle där vi kan fokusera på mat istället för skit är att föredra, avslutar Anders Westgerd.

Peter Orrmyr och Anders Westgerd håller tavla på toalett Peter Orrmyr, Stora toalettpriset & Anders Westgerd
Peter Orrmyr måttar ut var tavlan ska hänga på toaletten Det ska hängas så att alla kan se det, säger Peter.

VILL DU NOMINERA EN TOALETT FÖR 2022?

Skicka din nominering till Caroline på caroline@gil.se. Det går bra att vara anonym och att tipsa om sitt eget dass! Toaletten ska vara tillgänglig för allmänheten.

Så här såg det ut när GIL delade ut Det stora toalettpriset till Tavolo 2020.

Pristagare

  • 2020 Restaurang Tavolo, Göteborg
  • 2021 Restaurang Natur, Göteborg