Alla nyheter
06 april 2022

Retard Gin – något stärkande för alla som är lite bakom

Fredagen den 8 april 2022 lanseras Retard Gin. ”Orange in both color and taste.” står det på baksidan av flaskan, ett lättsmält budskap som går hem hos de flesta. Men etikettens framsida är för många både svårsmält och oväntad. I ett hav av rosa sommarblommor står en funktionshindrad tjej i färgglada kläder och jämte henne citatet: ”Believe you can and you’re halfway there”. En floskel som man verkar älskar att upprepa för personer med funktionsnedsättning… Istället för snack tycker assistanskooperativet GIL att samhället har en skyldighet att se till att personer med funktionsnedsättningar får de förutsättningar som krävs för att delta fullt ut, utan att någon slags ”inre övertygelse” ska vara vad som avgör om man kan, eller inte.

Ginflaska och apelsiner mot orange bakgrund, text

Sten äter ute med jobbet. Han beställer en snaps till påsksillen. Kvinnan som tar upp hans beställning svarar med mjuk stämma att hon måste kolla med Stens chef. Bara fråga om det verkligen är okej med snaps. Sten är 43 år, han har ett gäng ofrivilliga rörelser och sitter i rullstol. Han har just blivit ett offer för fördomsfull snällhet.

–Det svåraste med att leva med en funktionsnedsättning är inte att behöva hjälp med att gå på toaletten. Det svåraste är att inte räknas med. Att hamna utanför bara för att man har funktionshinder, säger Anders Westgerd, VD på assistanskooperativet GIL.

Att föreställningen om personer med funktionsnedsättningar är riktigt efterbliven är ingen nyhet. Men helt nytt är det att det numer går att smaka på Retard Gin! Under helgens Öl- och whiskymässa i Göteborg kommer assistanskooperativet GIL att servera de första tårarna.

Gin är en glödhet trend sedan några år och passar utmärkt att göra drinkar med. Retard Gin är en gin i Old Tom-stil; något sötare än den vanliga London Dry Gin. Att GIL skulle hänga på trenden och utöka Retard-sortimentet från bara öl till att även innefatta gin var ingen big deal.

– Folk tar för givet att vi inte hänger med. Men vem är det egentligen som är lite bakom? Svenskar som är nytänkande och hippa i så många frågor – varför inte även när det kommer till bemötande? Varför hänger ni fast vid neandertalarstilen? frågar sig Anders Westgerd.

Att bjuda på en grogg med Retard Gin kan vara ett sätt att ta ställning och driva frågan om full delaktighet för personer med funktionsnedsättning, samtidigt som det förstås är en riktigt god gin! En god smak för en god sak.

Kom förbi monter A02:20 och prova!