Alla nyheter
11 May 2022

Insikter på Röhsska museet

2019 öppnade designmuseet Röhsska igen efter att ha varit stängt i två år för renovering och tillgänglighetsanpassning. GIL besökte museet för att se resultatet. Grundläggande tillgänglighet, men många missar! blev omdömet, som ledde till en artikel i GP. Röhsska museet tog till sig av kritiken och sedan dess har GIL och museet jobbat tillsammans för att fler ska få en god upplevelse.

När Röhsska museet öppnade dörrarna efter två år av renovering som bland annat syftade till att tillgänglighetsanpassa lokalerna, så gick man ut mede ett pressmeddelande med rubriken “Nu är Röhsska museet tillgängligt för alla”.

Personalen testade den lilla hissen i trappan, den gick både upp och ner men var kanske inte helt intuitiv.

Röhsska museet hade fått en hiss vid entrén och en mindre hiss till en av utställningslokalerna i anslutning till receptionen. Bra! Samtidigt kvarstod många misstag gällande skyltning, blindskrift, förlängda ledstänger och kontrastfärg i trappor som borde ha åtgärdats när byggnaden ändå var stängd. Anders Westgerd, VD på GIL, och Nina Due, museichef på Röhsska museet, kom överens om att boka ett möte för att diskutera vad som kunde förbättras.

Under de senaste åren har samarbetet fortlöpt. Många förbättrande åtgärder har gjorts och i måndags deltog GIL på en insiktsutbildning tillsammans med Synskadades Riksförbund Göteborg. Efter föreläsningar av Anders Westgerd (rullstolsburen) och Erik Lönnroth (synskadad) fick de anställda själva testa att ta sig fram i museet och bland utställningarna i rullstol samt med vita käppar och optik som simulerar olika slags synskador.

Vi tror att fler förbättringar kommer att komma som resultat av samarbetet, inte minst när nya utställningar på plan 1 nu ska utformas!

Artikeln i GP: Funktionsnedsatta kritiserar Röhsska | GP

Person i rullstol åker i en hiss som är intregrerad i en trappa, några personer står i bakgrunden. Kontrastmarkeringarna i form av punkter satt med för långt avstånd, ibland lite trångt att komma förbi och ett larm som visserligen hade tillräcklig kontrast, men som var för tunn för att ses var några saker som personalen identifierade under dagen.
Publik som lyssnar til lnågon som man inte ser i bild, flera rader med blåa stolar. I bakgrunden en utställning med stolar längs med hela väggen. Personalen på Röhsska museet lyssnade till Anders och Eriks föreläsning om saker som tillgänglighet och bristen på, effekten av att möta, gulla med eller undvika och så lite snack om ord – vad säger man egentligen?