Har du också känt i alla fall ett uns av irritation när du sett någon parkera på handikapplatsen utan att där ligger ett tillstånd i rutan? Nu kan du avreagera dig med vår nya gula parkeringsanmärkning! Den ger inga böter men förhoppningsvis ett hjärta i halsgropen, några extra hjärtslag i minuten eller svettringar under ärmarna där den ligger gul, fastklämd under torkarbladet och liknar en böteslapp. Och i bästa fall ger den en tankeställare för den lappade tills när det är dags att parkera nästa gång.
Under maj 2016 lanserade GIL en parkeringsanmärkning och snart blev den en viral succé! Vårt inlägg på Facebook delades friskt med mängder av tummar upp och kommentarer. Inom loppet av dagar hade vi skickat ut tusentals parkeringsanmärkningar till människor runt om i landet som kände att denna lilla gula lapp fyllde just de behov de länge haft!
Expressen hörde av sig och ville skriva om vår p-bot och inom kort skrev också Aftonbladet om hur vi ville tala om handikappareringens syfte och mål och att den inte är att se som en förmån utan att den är till för att öka tillgängligheten för personer med rörelsenedsättning.
Vi skickar ut vår parkeringsanmärkning kostnadsfritt, direkt till din brevlåda! Det går också bra att hämta några ex på något av våra kontor när du är på besök.
“Hoppla! Det verkar som om du har parkerat där du inte borde. Att parkera på en plats för rörelsehindrade, men inte uppvisa giltigt p-tillstånd, kostar den lata/bekväma/ouppmärksamma ca 1000 kronor i böter.
En felparkering som din kan innebära mycket besvär för personer med rörelsehinder – ja även om du bara ska göra ett kort ärende! Det kanske jag också skulle! Både den här rutans placering och storlek kan vara det som avgör om jag alls kan utföra aktiviteten jag är här för. Så, lägg fram ditt tillstånd nästa gång eller var en schysst en och låt platserna för rörelsehindrade vara till dem som verkligen behöver dem!
På parkeringsplats som är skyltad med handikappsymbol måste man ha ett särskilt tillstånd: EU Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tillståndet ska vara placerat innanför bilens framruta och vara fullt läsbart utifrån. Tillståndet är personligt. Parkeringstillståndet är inte en social förmån utan ett undantag som syftar till att göra samhället tillgängligt för alla.“
Anders Westgerd, verksamhetsledare på intresseorganisationen, är själv rullstolsburen och vet hur frustrerande det är när handikappsplatser missbrukas.
– Parkeringsplatserna missbrukas ofta. Det vi har fokuserat på är att individer använder dessa p-platser av ren lathet. Förhoppningsvis blir folk upplysta och ger fan i att missbruka platserna i fortsättningen, säger han.
– Många ställer sig fel av lathet och lättja.
Han menar att folk inte förstår hur det här kan påverka vardagen för de som verkligen behöver parkeringsplatsen.
– Det kan vara avgörande för om man kan delta i en aktivitet. Man kan inte se ett parkeringstillstånd som ett privilegium, det här handlar om att göra samhället tillgängligt för alla.