Alla kampanjer
29 September 2022

Funkotopia & Ramp-gate

Tio svenska tecknare medverkar i bok med serier av funktionsvarierande kvalitet

Den 22-25 september var det Bokmässa i Göteborg. Under fyra dagar besökte drygt 82 000 personer mässan. GIL medverkade med egen monter och det nya seriemagasinet Funkotopia. Tio av Sveriges främsta serietecknare medverkar. Sara Granér, Nanna Johansson och Pontus Lundkvist är bara några av tecknarna. Och vad skoj vi hade! Så många bra och viktiga samtal. Men så var det ju ett samtal som aldrig blev av; det som Anders Westgerd skulle hålla. Temat var otillgänglighet och fördomar. Men han kom inte upp på scen, på grund av *trumvirvel* otillgänglighet. Rampen blev inte klar innan talartiden var slut…

I serieboken Funkotopia gestaltas en rad olika mer eller mindre dråpliga situationer som man kan hamna i om man har en funktionsnedsättning, jämte ett gäng vanliga fördomar. Allt träffsäkert, satiriskt och lustigt framställt!

Många mässbesökare var intresserade av boken. De roades av serierna. Inte blev vi rika av att sälja böcker på mässan, men som tur är har vi inget egentligt intresse av att kränga saker! Målet med denna, liksom alla GIL:s aktioner, var att dyka upp i ett nytt sammanhang och nå ut till våra medmänniskor samt väcka intresse för våra frågor.

Vi hade en del kändisar på tråden och det fullkomligt bubblade i sociala medier!

Foto av Alex Schulman som håller upp boken Funkotopia Alex Schulman
Foto av en mycket glad Janne Josefsson som håller boken Funkotopia Janne Josefsson
Foto av Klas Östergren som håller upp boken Funkotopia Klas Östergren
Foto av Ivar Arpi som håller upp boken Funkotopia Ivar Arpi

Behövs verkligen ett seriealbum som Funkotopia?

Under fredagen var det meningen att GIL:s VD Anders Westgerd skulle tala om vad som lett fram till boken från en av Svenska mässans scener. Men när det var dags att gå upp på scen så var rampen fortfarande inte på plats. Vi väntade och väntade. Hantverkarna skruvade och skruvade. När Anders talartid var slut så var rampen fortfarande inte klar!

Ironi i att göra ett seriealbum om otillgänglighet och att inte kunna komma upp på scenen när du ska tala, på grund av otillgänglighet…

John Pekkari delade GIL:s inlägg om missen med rampen på Twitter och inlägget väckte stort engagemang.

Skärmdump från SVT NYheter Väst på Facebook, nyheten om rampen och Anders visas. Nyheten om rampen kablades ut i gammalmedia, samt i deras upplagor på nätet och genom inlägg i sociala medier.
Skärmdump från Aftonbladet på Facebook, nyheten om Anders och rampen visas, 833 gilla och 206 kommentarer och 68 visningar syns Engagemanget var stort, många gilla, många dela och många kommenterade. “En jävla rättighet” och “Pinsamt av Bokmässan”, sammanfattas budskapen!
Skärmdump på Stina Wollters instagramstory, en delning av Anders och rampen Stina Wollter delade på Instagarm, hon har 316 000 följare.
Foto av Håkan Juholt som håller upp FUnkotopia-boken i GIL:s monter på Bokmässan FD statsminister Håkan Juholt kallade rampblundern får “Årets snackis” på Bokmässan.
Skärmdump av Dyngbaggegalans story om Anders och rampen Dyngbaggegalan delade på Instagram, de har 600 000 följare.

Ramp-gate

Morgonen därpå hade vår film från klavertrampet spridit sig som en löpeld på sociala medier. Uttrycket Ramp-gate myntades! Klippet som visar Anders framför ramp-bygget har i skrivande stund fått en bit över 400 000 visningar och politiker från vänster till höger har uttryckt sig om Bokmässans ”snackis”. Det råder stor enighet om att Bokmässan har ett och annat att skämmas för!

Ansvariga på Bokmässan har bett om ursäkt för det inträffade och sannolikt kommer Anders att besöka Svenska Mässan och hålla en föreläsning för personalen. Därefter hoppas vi att det inte bara är Bokmässan som kommer jobba hårdare med tillgängligheten till montrar och scener, utan att det är något som hela organisationen tar till sig.

Skärmdump från Twitter av Ivar Arpis flöde, han har delat Ivar Arpi på Twitter, han är författare och fd ledarskribent, numer krönikör på Svenska Dagbladets kultursidor.
Skärmdump från Anders Lindbergs twitterflöde, han har delat Anders Lindberg på Twitter, han är fd engagerad i Socialdemokraterna och numer ledarskribent på Aftonbladet.
Skärmdump på Lars Ohlys twitterflöde och Lars Ohly på Twitter, han var Vänsterpartiets partiledare 2004–2012 och är fd ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Från GIL:s Tiktok-konto @gil.funktastic, + 109 700 visningar

Serie av Sara Graner: Figur sitter i rullstol nere till vänster, annan figur sitter på berg av kullersten och läxar upp.

Köpa Funkotopia

Serieboken Funkotopia finns att köpa på Science Fiction Bokhandeln. Runt månadsskiftet oktober/november kommer den finnas i deras butiker i Göteborg, Malmö och Stockholm, samt i deras webbshop – tillgänglig från varenda hörn i hela landet!

Science Fiction Bokhandeln
Serie av Nanna Johansson om ramper.

Varför gör GIL kampanjer?

På GIL tror vi på ironi och humor som redskap för att få andra att se samhällets brister. Varje kampanj från GIL är ett sätt att försöka nå ut till grannar, vänner, politiker, kollegor, främlingar och denna gång serieintresserade – för att få dem att supporta ett schysstare samhälle genom ett härligare sätt och andra nya coolare och inkluderande val.

Lokaltidningsbesvikelser på Instagram, 52 200 följare

Skärmdump från SVT Nyheters hemsida. Anders i bild.
Skärmdump från GP:s hemsida. Anders i bild.
Skärmdump från P4:s hemsida. Anders i bild.
Skärmdump från Aftonbladets hemsida. Anders i bild.

SVT Nyheterna

Funkotopias tragikomiska budskap kom till liv under när rullstolsburna Anders Westgerd blev sittandes kvar bredvid scenen på Bokmässan i Göteborg. Rampen som skulle få honom upp på scenen blev klar när talartiden var över.

SVT Nyheter

Göteborgs-Posten

Anders Westgerd skulle prata om en bok om otillgänglighet som rullstolsburen på bokmässan, men eftersom det inte fanns någon ramp tog han sig inte upp på scenen.

Göteborgs-Posten

P4 GÖteborg

Tillgänglighetsaktivisten Anders Westgerd var inbjuden till Bokmässan för att prata om projektet Funkotopia, en seriebok om funktionsfrågor – fanns ingen ramp till scenen.

P4 Göteborg

Aftonbladet

Rullstolsburne Anders Westgerd, 48, skulle prata om tillgänglighet på Bokmässan. Men det blev inget. “Det är tragikomiskt att jag ska prata om tillgänglighet och fördomar. Och så kommer jag inte upp på scenen.”

Aftonbladet